CV

Jurjan Lipke werd in 1982 in Elburg geboren. Al op jonge leeftijd kreeg hij interesse voor muziek. Toen hij 7 jaar was, kreeg hij z’n eerste blokfluitles en toen hij 9 was, begon hij met orgelspelen bij de Elburgse organist Wim Magré. Na een aantal jaar vervolgde hij zijn orgelstudie bij Ab Weegenaar, de hoofdorganist van de Bovenkerk in Kampen en later bij Wout van Andel in de Grote Kerk van Apeldoorn.

Op 12-jarige leeftijd speelde hij voor het eerst in de kerk. Dat doet hij tegenwoordig nog steeds, onder meer in de Hervormde en Gereformeerde kerk in Elburg. Tevens is Jurjan vaste begeleider van het Kamper Vocaal Ensemble ‘Kavoca’. Daarnaast heeft hij bij muziekuitgeverij ‘Opus 10’ te Rijssen een aantal orgelboeken gepubliceerd.

In 2006 heeft Jurjan het diploma kerkmuziek (bevoegdheidseis 3) in Doesburg behaald. In september 2013 werd hij tweede tijdens het nationale orgelconcours in Elburg. Op 20 juni 2014 heeft Jurjan de bachelor-studie ‘docerend musicus, orgel’ aan de Schumann Akademie met succes afgerond.

In het dagelijks leven werkt Jurjan op de basisschool als groepsleerkracht. Daarnaast geeft hij privé orgelles in de Grote Kerk van Elburg en in het Nationaal Orgelmuseum. Vanaf augustus 2020 is Jurjan verbonden aan Quintus, de muziekschool in Kampen, als docent Orgel.